7 tips för hur du bäst skär i betong med kapsåg

Nyckeln till att säkert och effektivt skära i betong, vare sig det rör sig om betongblock, plattor, väggar eller golv, är alltid att använda rätt verktyg. För att skära med kapsåg finns det flera saker du kan tänka på som kan göra ett svårt jobb lite lättare.

Främst av allt måste du tänka på säkerheten! Du bör naturligtvis bära skyddsutrustning vid skärning av betong – en kraftig, långärmad tröja, långbyxor, stålsäkra stövlar, handskar, hjälm med visir, hörselskydd och andningsskydd mot dammet. Skydd för knän och smalben ökar ytterligare säkerheten och rekommenderas.

Andra saker du kan tänka på är:

1. Timing

Allt hänger på timingen: våt betong är nämligen mycket svår att skära i och helt härdad betong kan spricka när den skärs. Om möjligt är det bäst att skära betongen när den börjat hårdna men bara härdat till hälften. Då ökar du chansen för jämnare och rakare resultat, samt minskar på mängden damm.

2. Välj rätt sågblad

I de flesta fall är en diamantkapklinga det bästa alternativet när det kommer till projekt av den här sorten eftersom de exponerade syntetiska diamantkristallerna på bladets yta skär effektivt och rent. När diamanterna blir slöa trillar de av och ersätts därmed av nya. Det finns olika klingor att välja på, klingor för torrkapning kan oftast användas med eller utan vatten, medan klingor för våtkapning endast kan användas med vatten.

3. Markera tydligt

Markera tydligt var du ska skära med till exempel klar orange. Använd krita för markering vid torrkapning. Om du ska våtkapa se till att använda markeringar som inte tvättas bort, så som oljekritor.

4. Använd tejp för att förhindra repor

Tejpa en remsa längst med sågens botten, där den vidrör betongen. På så vis förebygger du att sågen repar betongytan medan du sågar.

5. Såga längst en kant

Säkra en rak, slät bräda längst kritlinjens utsida. Bibehåll ett konstant, fast, tvåhändigt grepp på sågen och pressa sågen mot brädan medan du sågar.

6. Gör flera grundare snitt istället för ett djupt

Om du använder en handsåg kan det vara en god idé att göra flera grundare snitt istället för en enda djupskärning. Stäng av sågen efter varje snitt och öka snittdjupet med 1,5 cm. Denna metod är bättre just för handhållna sågar eftersom det ger ökad kontroll över sågen. Dessutom håller det klingan svalare.

7. Tvinga inte klingan

Låt sågen göra arbetet! Allt du behöver göra är att styra det i rätt riktning under skärningen. Att tvinga eller lägga för högt tryck på bladet kan orsaka att det överhettas. Att använda en av de lägre hastigheterna på sågen kan också vara en lösning för att förebygga överhettning.

Använd rätt såg för jobbet

Det finns flera typer av handhållna kapmaskiner (för våt- eller torrkapning) som är bra för de flesta konkreta skärapplikationer. Om ditt projekt innebär långa snitt på plana ytor, så som golv, kan du istället överväga att använda en golvsåg. Dessa tunga sågar gör de rätaste och djupaste snitten, vilket eliminerar behovet av upprepade grunda nedskärningar. Vatten håller dammet nere och håller även de stora bladen svala.

Med handhållen kapmaskin är våt- mot torrkapning delvis en fråga om personlig preferens. Våtkapning skapar en rörig uppslamning, men det håller också dammet nere.

Hitta rätt kapsågar:

Till uthyrning av kapsågar